Test Zapuščenih Košaric

V preteklem mesecu sem raziskovala spletne trgovine, zanimalo me je kaj se zgodi z izdelki, ki ostanejo v košarici in stranka nakupa ne dokonča. Zanimivo je dejstvo, da samo 1 od 3 uporabnikov, ki že imajo izdelke v košarici, dejansko zaključijo nakup.

Testirala sem 30 spletnih trgovin.

Na spletnih straneh sem sprejela piškotke, ustvarila račun (kjer je bilo to mogoče), se prijavila na e-novice, dodala izdelke v košarico in potem zapustila stran. Pričakovala sem poln poštni predal sporočil o znižanih izdelkih v košarici.

Koliko emailov mislite, da sem prejela?

3

Čisto sem bila šokirana nad izplenom.

Z domišljenim pristopom, kaj početi s kupci, ko bodisi pozabijo, ali pa opustijo nakupni proces je moč povečati prodajni izplen tudi do 33%. Pri tem seveda lahko zelo pomaga, če so ti procesi avtomatizirani.

Predvsem je pomembno, da je stranka lahko obveščena o tem, da ni zaključila nakupa, ali pa da ima že v procesu nakupovanja vzpostavljeno spodbudo, da nakup zaključi čim hitreje. Z avtomatizacijo lahko zelo neposredno merimo kakšen izplen je in kdaj je potrebno reagirati na kupca ter kako.

Posebno poglavje so kupci, ki dajo izdelek v košarico, potem pa ga izločijo in popolnoma opustijo nakupno vedenje. Po navadi se s takšnimi kupci, vsaj v primeru našega testa, ni zgodilo nič. V takih primerih je bolj smiselno v kasnejšem koraku ponuditi kupcu sorodne ali komplementarne produkte, glede na to, da že vemo, kaj je iskal, kakšen produkt je bil zanj primeren, vendar iz nekega razloga nakupa ni zaključil. Ta situacija je idealna priložnost za nadaljnjo komunikacijo s stranko, ki jo gradimo na osnovi njenih odločitev.

Avtomatizacija pri tem seveda zelo pomaga, saj omogoči nadzorovan in v učinek usmerjen komunikacijski in prodajni proces.

Share Post:

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email